Fysiotherapie & massage

Fysiotherapie – sportmassage – samenwerking voor optimaal resultaat

De fysiotherapeut is de vakman die u helpt bij klachten aan uw spieren/ gewrichten. Doel is door onderzoek, vergroten van de beweeglijkheid en mobilisaties gecombineerd met krachttraining uw belastbaarheid te vergroten. Met de juiste diagnose en behandelplan heeft u handvatten om zelf uw lichaam in betere conditie te brengen.

De sportmassage ondersteunt de fysiotherapeut. Met toestemming van de fysiotherapeut kan de sportmasseur spieren losmaken, ontspannen en in sommige gevallen juist hogere spierspanning creëren – net wat nodig is. Maak een afspraak voor een sportmassage.

Het mooist is als fysiotherapie en sportmassage perfect op elkaar aansluiten. Dat houdt in dat therapeuten met elkaar in gesprek gaan over elkaars behandeling. Collegiale consultatie dus. Met Edelo zet ik me in voor deze samenwerking.

  • De rol van de fysiotherapeut is een curatieve ( genezend)
  • De rol van de sportmasseur is een preventieve ( voorkomend)

Primaire preventie:
Het voorkomen van de primaire oorzaak (oorzaken) van het ontstaan van blessures. Een mooi voorbeeld hiervan is het nemen van onderhoudsmassages eens in de maand.

Secundaire preventie:
Het vroegtijdig ingrijpen bij de eerste tekenen van aandoening en blessurevorming.
Voorbeeld hiervan is bij beginnende overbelasting ( stijfheid bij opstaan, die verdwijnt tijdens het sporten) massages ondergaan en uitzoeken waar de overbelasting vandaan komt.

Tertiaire preventie:
Het voorkomen van de gevolgen van blessures en aandoeningen. Een belangrijke taak van de sportmasseur is daarom het zien van factoren die bij een cliënt de oorzaak van de blessures vormen.
Preventie kan ook zijn- het aanleggen van een sporttape voor een activiteit om een verzwikking te voorkomen. Sporttape is alleen voor korte termijn in te zetten.

Sportmasseurs werken dus preventief ( dus voorkomend, niet genezend bij bijvoorbeeld ontstekingen. Bij aandoeningen moet de sportmasseur doorverwijzen naar huisarts, fysiotherapeut e.d.) De sportmasseur werkt dus alleen met gezonde lichamen. Wat valt onder ziekte/ contra-indicaties? Klikt u op de link om hier meer over te lezen.

Fysiotherapeuten werken doorgaans curatief.  Bent u uitbehandeld bij de fysiotherapeut? Dan is zijn onderhoudsmassages een goede manier om het positieve resultaat in stand te houden. Uiteraard in combinatie met de juiste houding en manier van bewegen.

Maak een afspraak voor een massage