Nascholing NGS over de achillespees

-week 48-

achillespees-en-kuit

Het NGS heeft een nascholing gegeven over de achillespees.

Het is de dikste en langste pees in het lichaam die de kuitspieren met het hielbeen verbindt. Er komen grote krachten op te staan. Met name als het onderbeen naar achteren gebracht wordt en er daarna een explosieve afzet wordt uitgevoerd. Maximale rek en dan nog een extra kracht er bovenop. De spier kan niet verder uitrekken, de pees vangt de extra kracht op. Gebeurt dit langere tijd geleidelijk doordat er sprake is van overbelasting dan verandert de structuur van het peesweefsel. Gladde collagene vezels worden rafelig. De trekvastheid vermindert. opbouw-spiervezels tendinose

Er is een expertgroep in het leven geroepen die alle (18 verschillende) behandelingen heeft onderzocht. Het feit dat er zoveel behandelingen bestaan, laat zien dat deze behandelingen niet effectief genoeg zijn. Als er een behandeling is die werkt, zou deze alleen toegepast worden.

Na onderzoek concludeert de werkgroep dat een periode van 12 weken lang excentrische oefeningen ( nauwkeurig en onder begeleiding opgebouwd) het effectiefst is. Door de spier zwaar te trainen verbetert de werking en de belastbaarheid van de spier. Ook gaat de kwaliteit van de pees omhoog. Weer is er dan sprake van een structuurverandering. Maar dan ten goede. Zie de illustraties hierboven.

De pees kan ondersteund worden met tape om het genezingsproces te stimuleren. Zie de informatie over kinesiotape op deze site.