Triggerpoints, wat is de oorzaak ervan en hoe pak je deze aan?

 

 

 

Triggerpoints zijn de laatste jaren veel bekender geworden, er is veel over geschreven en steeds meer therapeuten nemen ze mee in hun behandeling. Gelukkig maar, want 70% van alle pijnklachten zijn afkomstig van triggerpoints. Actieve triggerpoints geven afgeleide pijn. Zo had ik een poos geleden erg last van mijn kuiten. Een soort blijvende, vrij intense spierpijn.

Na veelvuldig (zelf) massseren en rekken, tapen en magnesium slikken ondervond ik geen enkele verbetering. Nadat ik mijn heupen ( pririformis) los had gemaakt, hetgeen zeker niet plezierig was, was onmiddellijk de pijn in de kuiten weg. Na 1 dag! Deze triggerpointbehandeling was dus zeer effectief en de kuiten zijn wekenlang 100% pijnvrij gebleven.

Claire Davis heeft er een zeer goed leesbaar boek over triggerpoints geschreven, dat in de kast van iedere spiertherapeut zou moeten staan. Maar wat is nu de oorzaak van deze spierknopen? Immers, om klachten blijvend te verhelpen, kan je het best naar de diepste oorzaak zoeken. Er worden verscheidene oorzaken genoemd:

-overbelasting;
-herhaalde kleine bewegingen, met ook daardoor overbelasting ( RSI, KANS)
-verkeerde houding;
-te lang in dezelfde houding verblijven;
-eet- en drinkgewoontes;
-stand bekken en overige gewrichten;

Bovenstaande lijst is indrukwekkend en biedt houvast tot veel verbeteringen in ieders leefstijl. Dat zal zeker positieve gevolgen hebben en de positieve effecten van een massage langer laten duren.
Toch is er nog een belangrijk aspect,

Het onderdrukken van emoties

Door emoties te onderdrukken, te negeren, krijgt het autonome zenuwstelsel impulsen. Het lichaam reageert hoe dan ook op indrukken van buitenaf, als emoties niet toegelaten worden. Dat gebeurt door bloedvaatjes te vernauwen. Hierdoor vermindert de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar de spieren en vormen zich knoopjes. Deze knoopjes zorgen voor verzuring en deze activeren weer de pijnsensoren van het zenuwstelsel. Daar is je triggerpoint.

Vandaar dat in tijden van stress, tijdsdruk, heftige emoties die als onwenselijk worden ervaren, je  dit gaat voelen in je lichaam als pijn in de spieren. Negeer je deze pijn, dat kan een hele tijd, dan zal je steeds meer last ervaren. Tot het niet meer te negeren is- meestal is er dan een verder gevorderd probleem als carpaal tunnelsyndroom, frozen shoulder, bursitis, tendinitis, hoofdpijn enzovoorts.

Heeft en massage dan wel zin?

Jazeker!

Door massage wordt in eerste instantie de de doorbloeding verbeterd. Meer zuurstof en voedingsstoffen komen de spiervezels weer in en afvalstoffen ( de verzuring) wordt langzamerhand steeds beter afgevoerd. Dit is het primaire effect wat met zorgt voor vermindering van pijn. In combinatie met samengestelde technieken kan het gewricht of de spiergroep weer natuurlijk functioneren.

Maar de onderliggende oorzaak, de stress, is er nog. Wat kan je daarmee doen? Wil je daar wat mee doen?

Door massages geven, heb ik vaak mogen meemaken dat mensen zich bewust worden van het proces waarin het lichaam en de geest zich bevinden. Meerdere malen heb ik mogen zien hoe mensen beter zijn gaan voelen, grenzen zijn gaan aangeven en beseffen wat fijn is en hoe lekker het kan zijn om grenzen te gaan stellen. Geen genoegen meer te nemen met alles wat moet. En deze combinatie is een grote succesfactor.

Moet ik hier veel voor gaan doen? Hoeveel moeite kost dit?

In feite hoef je niets te doen. Zodra je meer bewust bent geworden van je wegstoppen van gevoelens, ga je vanzelf anders kijken naar de wereld om je heen. Je wordt je sneller bewust van gevoelens, gaat erover nadenken, in plaats van ze weg te drukken. Wellicht ga je accepteren in plaats van wegstoppen. En daar is je winst al.
Het kost tijd. Kost het moeite? Ik zou zeggen, nee. Het levert veel op: inzichten, minder pijn, flexibeler voelen, weten wat je wel en niet wil, bewuster kiezen en nee zeggen, en daardoor veel meer energie.

Soms kan ik het aanpakken van de oorzaak, de stresshantering en grenzen stellen, zien gebeuren. Dan zie ik mensen blijer worden en het heft in handen nemen. Deze mensen voelen zich al snel meer klachtenvrij!
Dan verschuift het accent tijdens de massages van klachtbehandeling, maar onderhoudsmassages.

Ik help je graag, door je te masseren. We gaan samen in op je klacht, maar pakken deze breder dan alleen locaal. Als je bij mij komt, wordt je stevig gemasseerd. Dan gaan we samen binnen jouw grenzen op zoek naar de plekken die versoepeld kunnen worden ( en die zitten soms op onverwachte plekken). Daarbij ontstaan soms mooie gesprekken en processen en soms is het slechts een massage. Net hoe het moment en de situatie uitpakt.

Om maar vast de vraag te beantwoorden… nee, ik word niet vergoed… De eisen van de verzekeraars zijn zo hoog, dat ik allerlei opleidingen erbij moet gaan doen, die niets met masseren te maken hebben. Verder willen verzekeraars het liefst zo weinig mogelijk vergoeden en de touwtjes in handen hebben, ik ben blij met mijn vrijheid.
Met mijn eerdere werkverleden in het basisonderwijs en de opleiding sportmassage plus ontelbare uren zelfstudie, durf ik te zeggen dat ik voldoende opgeleid ben om tot weloverwogen massagekeuzes te komen.

Massages kosten geld, evenals de kapper, schilder, de sportschool en sauna. Het valt onder het maken van keuzes.
Mocht je hierdoor geen mogelijkheid zien om te komen, kijk dan even in het Buurthuis de Brug, donderdag op de Sperwerkamp 38. Speciaal voor minima masseer ik daar voor een lage prijs.

 

Welkom!
Groet, Eva