De datum van de bevalling komt dichterbij. Misschien ben je over tijd, of valt de laatste periode je te zwaar. Het kan zijn dat je ingeleid moet worden, maar dit liever probeert te voorkomen. 

In deze gevallen kan het prettig zijn om te komen voor een massage met stimulans van reflexpunten. Er zijn verschillende punten die wat intensiever aangeraakt worden in een combinatie die ervoor kan zorgen dat je lichaam net dat laatste stukje geprikkeld wordt en de bevalling in gang zet. De bevalling zal alleen op gang komen als alle signalen op groen staan. Dat houdt in dat het pas op gang komt, als de tijd er rijp voor is. 
Heel belangrijk is dat je lichaam klaar is om los te laten. Dat betekent ook dat jij emotioneel klaar mag zijn om los te laten. Heb je bewust of onbewust angsten? Dat kan hetgeen zijn dat de bevalling tegenhoudt.
Ook hierbij kan een massage je helpen. 

De bevalling kan zich vlot aandienen na de massage, maar kan ook op zich laten wachten. Dan kan een tweede massage zinvol zijn. 

Met deze processen is het mooie en het moeilijke tegelijk: niet alles is te controleren. Lichaam en geest zijn wel te ondersteunen.