Veel ouderen in de laatste fase van het leven ervaren tijdens en na massages meer rust, minder pijn en voelen zich gezien en gewaardeerd. Het is niet niks om alle zekerheden, de lichaamsfuncties en vaak ook mentale functies stap voor stap los te gaan laten.  

Bij sommige mensen kom ik jaren en ontstaat er vertrouwen en warmte. Ieder mens is verschillend, met verschillende behoeftes. Soms zijn deze duidelijk en soms is het zoeken en goed aftasten wat iemand ontspant. Momenteel is hiervoor tijd vrijgekomen.

Masseren bij iemand met veel levenservaring, regelmatig verlies van geheugen, komt vanuit het hart- vanuit respect en erkenning voor iemands zijn en iemands geschiedenis. Lichaamsmassages zijn mogelijk, voet- en/of handmassages. Massages kunnen in een verpleeghuis plaatsvinden, maar ook thuis- in bed, of op een massagetafel, -stoel of luie stoel. 

Het zijn vaak de kinderen die de massage aanvragen voor hun vader of moeder. 

Begeleidende massages bij een naderend afscheid kunnen heel waardevol zijn. (Be)rust(ing), kalmte, liefde en verzachting van ongemak kan helpen om de overgang moeiteloos te maken. De mensen waarbij ik bij dit proces mocht zijn, masseerde ik al jaren. Het proces verliep zo in vertrouwen en rust.